Het TU Delft studententeam Delft Hyperloop heeft 19 juni 2018 de nieuwe Hyperloop gepresenteerd waarmee zij meedoen aan het derde deel van de Hyperloop Pod Competitie van SpaceX.

Doel van het team is om op 22 juli 2018 niet alleen deze fase van de competitie te winnen, maar ook het Hyperloop wereldsnelheidsrecord te verbreken.

Het studententeam heeft ten overstaan van 1100 aanwezigen en een wereldwijd publiek via een livestream onthuld wat de Delft Hyperloop zo snel maakt en waarom zij overtuigd zijn dat hiermee het derde deel van de Hyperloop Pod Competitie van SpaceX gewonnen kan worden.

De Delft Hyperloop bestaat uit twee onderdelen: de launcher en de passagiersmodule. Het team van 37 studenten is van plan met de launcher het Hyperloop wereldsnelheidsrecord van 384 km/u te breken.

De onderdelen van dit snelheidsmonster zijn volledig geoptimaliseerd. “Het draait allemaal om de power-to-weight ratio. We hebben gevochten voor elke gram”, aldus Hyperloop-teamleider Edouard Schneiders.

De combinatie van een sterke motor met het lichtgewicht voertuig moet de winnende combinatie worden. De energiebron bestaat uit LiPo batterijen, met een hoge power-to-weight ratio, beschermd door een luchtdichte batterijdoos. Het geheim van de voortstuwing is een groot wiel, geklemd op de hyperloop baan voor zo veel mogelijk grip. Dit is efficienter voor hoge snelheden op kleine afstanden. De pneumatische remmen zijn voorzien van een fail-safe systeem. De passagiersmodule kan geplaatst worden op de launcher om passagiers en vracht te vervoeren op hoge snelheden. Deze specificaties zijn tijdens de presentatie voor het eerst aan de wereld getoond. De Delftse studenten hebben de onderdelen van de hyperloop al in Nederland getest, zodat ze tijdens de competitie bij SpaceX niet voor verrassingen komen te staan. Ze hebben de wedstrijd-run kunnen simuleren dankzij software van hoofdsponsor Cognizant, waarmee nauwkeurig berekend kon worden hoe de hyperloop zich zal gedragen in de vacuumbuis op hoge snelheden.

Wereldwijd zijn twintig universiteiten gekwalificeerd om aan het derde deel van de Hyperloop Pod Competitie deel te nemen. TU Delft is daar een van en heeft vandaag niet alleen hun voertuig, maar ook hun toekomstvisie op de Hyperloop gepresenteerd. Naast het studententeam, hebben Mark Bello, CEO van Jacobs, en Manoj Matthew van hoofdsponsor Cognizant tijdens de presentatie de mogelijkheden en het belang van de Hyperloop voor de toekomst onderstreept. Reizen met een functionele Hyperloop zal voor passagiers om en nabij even duur zijn als vliegen, maar een Hyperloop zal viermaal minder energie kosten dan vliegverkeer en is in veel gevallen sneller. Hyperlooptunnels kunnen in de toekomst niet alleen voor transport worden gebruikt, maar ook voor opslag van regenwater en de aanleg van data- en elektriciteitskabels.

Hyperloop

De Hyperloop moet het vervoermiddel van de toekomst worden, het vijfde toonaangevende vervoersmiddel naast auto, trein, vliegtuig en boot. Door elektromotoren aangedreven pods worden op hoge snelheid door een vacuüm buis geschoten, wat op hoge snelheid reizen over lange afstanden mogelijk moet maken. Een volledig functionele Hyperloop kan na 70 kilometer accelereren topsnelheden boven de 1000 kilometer per uur halen. Ter illustratie, de Hyperloop brengt de reistijd van Amsterdam naar Parijs terug tot zo’n 30 minuten.

SpaceX en Delft Hyperloop

SpaceX, een onderneming van Tesla’s Elon Musk, heeft de Hyperloop Pod Competitie in 2015 gestart, met als doel om voortgang van de Hyperloop-ontwikkeling te accelereren. Studententeam Delft Hyperloop van TU Delft won in 2017 het eerste deel van de competitie, met een ontwerp op het gebied van schaalbaarheid van publiek- en goederenvervoer. Het team scoorde destijds met de efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid van hun ontwerp. De ambities voor de derde fase van de competitie liggen hoog. In de voor de Hyperloop Pod Competitie gebouwde wedstrijdbuis van anderhalve kilometer, staat het wereldrecord nu op 384 kilometer per uur. Delft Hyperloop wil het snelheidsrecord op dat specifieke traject gaan breken.

Be the first to read all about our news and information. Follow us on

linkedin-logo fb-logo Twitter_Icon youtube-logo-full-color ec-tv-black