Eurocircuits maakt de E&A-gadget print en lanceert hiermee: SEMI-FLEX pool.

Sinds vele jaren zijn wij trouwe sponsor voor de printen van het gadget dat onze jaarlijkse elektronica-beurs in het Nederlandstalige gebied kleur moet geven. Nog snel een gadget, e-brace, reserveren? Doe het hier!

Deze beurseditie, E&A 2015, is voor ons bijzonder want de print van het gadget is dermate speciaal dat het voor Eurocircuits de start is van een nieuwe pooling service: SEMI-FLEX pool.

De print is een Rigid-Flex waarbij het flex gedeelte geen traditioneel polymide is maar standaard FR-4 met een speciaal bewerkte koperlaag. Dat definiëert de Flex als SEMI-FLEX. Het aantal buigingen en de radius zijn daardoor beperkt (typisch: 5 buigingen van 180° over een radius van 5mm) maar de functionaliteit biedt wel een geweldig alternatief indien men twee printen moet verbinden, aldanniet onder een hoek gemonteerd, en men wil connectoren vermijden. Dat kan verschillende redenen hebben: signaalintegriditeit, plaatsbeperking, kosten, enz…

Hoe ziet de buildup eruit?

In het midden zit een core FR-4 Isola PR370HR 100micron 35/35micron Cu. Dit is het SEMI-FLEX gedeelte met het speciaal behandeld koper waardoor dit zachter blijft, buigt en niet scheurt. Vanwege de mechanische eigenschappen kiezen we voor 35micron Cu wat de patroonklasse beperkt tot klasse 6.

Aan de buitenzijde zitten twee FR-4 cores 360micron dik en 18micron basis koper. Hiervan etsen we een laag weg, zodat we in het totaal over 4 lagen beschikken. (Voor de e-brace kozen we cores van 360micron dik. Voor de SEMI-FLEX pool service zullen deze cores 510micron dik zijn.)

Tussen de cores zitten 2 noflow prepreg lagen van 63micron dikte. Nog voor het persen, frezen we in deze prepregs het latere SEMI-FLEX gedeelte vrij. Noflow betekent dat deze prepregs minimaal uitvloeien tijdens het persen.

Na het persen frezen we diepte gecontroleerd door de buitenste cores waardoor het SEMI-FLEX gedeelte vrij komt te liggen.

Veel meer operaties noodzakelijk dan voor het maken van een 4-laags. Eigenlijk maken we hier een 6-laags reverse buildup waarvan we op voorhand laag 2 en 5 wegetsen. Het verwijderen van laag 2 en 5 maakt de registratie van de ander 4 lagen op elkaar voor het persen iets eenvoudiger.

D&D bestukt de e-brace protos, A1 de pre-serie en op de live line tijdens de beurs, bestukken de gadget partners de resterende hoeveelheid, telkens in een klantpaneel van 3 printen. Het paneeltje ziet er dan schematisch zo uit:

We staan met de e-brace aan de vooravond van een nieuwe service voor Eurocircuits. Wij hopen dat er onder onze klanten voldoende enthousiasme zal zijn om met deze nieuwe pooling mogelijkheden aan de slag te gaan.

Tot op E&A!